Restauranger / Äta

Det råder en enorm matultur i Frankrike och varje region har sina specialiteter. Lavendel, vitlök och örter är dofter som ofta förekommer kring maten på Rivieran. Man lagar och äter det som jorden, bergen och havet ger. Råvarorna är alltid färska så det är viktigt att ta vara på och lyfta fram grundsmakerna. Det finns en tydlig koppling till Italien i flertalet av rätterna men i Frankrike använder man sig ofta av fler och exklusiva ingredienser. Det franska köket lägger mycket fokus på att maten ska se lika god ut som den upplevs. 

Salade Niçoise är en sallad som faktiskt härstammar från staden Nice. Det är en matig tonfisksallad med dressing och ägg. Grönsakerna kan variera, men tomater brukar vara ett standardinslag.  Den innehåller bland annat oliver som odlats i och i närheten av Nice.

Köttfärsfyllda grönsaker heter Les légumes farcis på franska och finns på de flesta restaurangers menyer.

Kalvkött (veau på franska och veal på engelska) var ett återkommande ord i flertalet rätter på menyerna. Köket förklarade att de ofta har långkokat köttet i över 4 timmar för att få den rätta smaken och konsistensen. Du finner det både som en enskilöd köttbit med tillhörande pommes frites men också i pastarätter och grytor.

Vedeldade pizzor finns på nästintill varje restaurang. De är då oftast stenugnsbakade med lite mer exklusivare topping och fyllning än vad vi är vana vid här i Sverige. De snålade inte med toppingen utan var det en musselpizza, så var det rikligt med musslor! De erbjöd även variation och ville man ha en pizza utan tomatsås, så fanns det och då vid namn Pizza Bianco. Då var det crème fraîche och olika ostsorter som gjorde pizzan krämig istället.

Moules Frites finns att beställa utefter säsong och är en nordfransk/belgisk maträtt bestående av kokta musslor i vin som serveras med krispiga pommes frites. 

Restauranger i närområdet

Le Bistro du Clos, restaurant, Brasserie ****

En utmärkt restaurang med en bred meny, fransk och europeisk mat, servering inomhus på vintern och både inne och ute på vår / sommar / höst. Centrum av La Rouret, goda parkeringsmöjligheter. 

Snabb och trevlig service, prisvärd.

Meny: www.bistro-du-clos.com

Omdöme Tripadvisor: Plats 2 av 9 i området La Rouret Telefon: 0033 (0)4 97 05 08 34

Caffé César

Ca 1,9km från huset, i hjärtat av byn Opio, välkomnas ni till brasseriet Caffé César där de två kockarna, Thierry Molinengo och Fréderic Bogé, kombinerar sina talanger. Rätter från medelhavsköket baserad på lokala produkter i en vänlig miljö. 

Meny: Läs mer och se menyn här.

Le 67 är en trevlig restaurang som ligger ca 10 min från herrgården (Route de Nice). Det är en modern matsal med väggarna är fyllda av olika viner. Deras specialté är skaldjurstallrik men vi kan varmt rekommendera både pastarätterna och kötträtterna. De två tv-apparaterna i matsalen kan förstöra mysfaktorn något, men man kan även välja att sitta ute i trädgården på baksidan.

Filles de lécole

Om ni åker till området Le Bar-sur-Loup så hittar ni denna mysiga gamla skola som är omgjord till  restaurang. Den är rankad som nummer 1 av de 8 restauranger som finns i området och vi kan varmt rekommendera er detta ställe om ni är ute efter en genuin miljö och smakupplevelse. 

Fransk och europeisk mat, där man får välja 2-rätters eller 3-rätters och finns kött, fisk och vegetariskt alternativ. Servering finns inomhus men vi rekommenderar er att sitta ute i trädgården. Varför inte äta här efter ett besök på den vingård Domaine Saint Joseph som vi rekommenderat, då det ligger i samma område. Läs mer eller reservera bord på restaurangen här.